En sida för dig som gillar hudvård

Hudvårdens historia

Sedan långt tillbaka i mänsklighetens historia har vi använt oss av olika metoder för att vårda vår hy. Idag är hudvården ett måste i mångas dagliga rutin och hudvårdsindustrin är stor. Men hur blev hudvården en så viktig del av vår vardag och hur har den sett ut genom tiderna? I det här inlägget kommer du att få en kort genomgång på hudvården och dess historia.

Äldre hudvård

Det är mycket möjligt att vi har använt olika typer av hudvård lika länge som vi har varit människor. Men det finns tyvärr inte dokumenterat. Däremot finns det många dokumentationer som visar att vi redan under forna Egypten använde oss av olika typer av hudvård, framför allt för att skydda vår hy från den varma solen. I forna Egypten var det vanligt att de som hade det bäst ställt i samhället sminkade sig. På den tiden använde man sig av olika naturprodukter av olika naturprodukter som än idag används i hudvård.

Om vi hoppar vidare i tiden och till antikens Grekland och romarriket så använde man bland annat honung för att återfukta huden och man använde oljor och sand som solskydd. Man använde också oljor och parfymer i badet för att få en mjuk och väldoftande kropp.

Men det var inte bara i Europa som hudvård användes. I till exempel Kina har man använt puder och svamp för att få en ljusare hy.

Farlig hudvård

Det här med att ha en ljus hy var ett ideal som även var stort i Europa. I slutet på 1500-talet var den dåvarande drottningen Elizabeth I av England ansiktet utåt för idealet med en ljus hy. Då tillverkades puder av bly och vinäger för att ljusa upp huden och ta bort fräknar. På den tiden var det inte särskilt vanligt att man tvättade sig och applicerade därför lagren över varandra. Därför kunde det vara svårt att få bort pudret, men med hjälp av urin, vin, åsneavföring och regnvatten tog man emellanåt bort lagren av smink.

Idealet med att ha en ljus hy var något som följde med ända in på 1900-talet. Det var först nu man började förstå att bly är farligt.

Hudvårdens utveckling

Efter århundraden av hudvård som var direkt farlig för oss började vi att gå tillbaka till något mer naturlig hudvård. I början på 1900-talet började vi förstå att återfuktning är ett måste för att huden ska må bra. I olika kvinnotidningar börjades det skrivas om att bra sömn och mycket vatten är en stor och viktig del för att vår hud ska se bra ut.

På 1960-talet utvecklades ett flertal hudvårdsprodukter vi använder än idag. Till exempel fuktkräm, rengöring och ansiktsvatten. På 1990-talet började man inkludera olika vitaminer i hudvårdsprodukter, bland annat för att minska ålderstecken.